Horváth Charlie részegen énekel? Nee. Bibó-lánnyal kavar a CEU-s vendégelőadó Erdélyben? Kolozsvár a legmenőbb helyek egyike, mi is szeretjük. Tusnádfürdő nemcsak Orbán Viktor miatt érdekes, hanem a szerelem miatt is.

Sziasztok!

Régi történet az enyém, megvan már úgy jó 9 éves is. Tanulsága sincs különösebb, de még tiszta szívből MNK-zni sem lehet ;). Hogy cím? Hát talán valami olyasmi, hogy a Presztízs Borit választotta. De talán ez sem igazi. No, adjatok neki címet ti ;), hogy legyen tér az MNK-zásra :).
Egyszóval régen történt, bohó ifjú koromban, a '90-es évek végén. Kolozsváron mulattam az időmet, a BBTE egy frissen induló magyar tannyelvű társadalomtudományi karán. A szakunk (politológia) pont olyan volt, mint az a bizonyos állatorvosi paci. Minden létező betegséget produkált:teremhiány, előadóhiány, magyar nyelvű bibliográfia-hiány, Házsongárdi temetőben és egyetemista-barát kircsmikben megtartott kurzusok. No, egy ilyen alkalmavál, úgy II éves koromban találkoztam egyetemista éveim nagy ő-jével. Nevezzük, mondjuk Gedeonnak ;). Éppen befejeztünk a vendég előadóproffal a kircsmiben egy roppant érdekes nacionalizmuselméletek vagy hasonló kurzust,.szigorúan csak teafogyasztással egybekötve, amikor beállított Gedeon, aki szintén vendégelőadói státuszban szerepelt, egyenesen a Bp-i székhelyű CEU-ról. Kircsmi-kurzusok után általában még ott maradt a vendéglátóipariban az 5-6 fős keménymag némi kedélyes, délutáni sörözésre. Ezúttal is így történt, csak most a prof mellett "feldúsultunk" Gedeonnal, aki a gólyákat oktatta minden jóra-szépre. Megismerkedés, sörözés, világmegváltás, különböző "nagyon-fontos-elméletelek" meg hasonló roppant célszerű dolgok kitárgyalása következett, estébe/éjszakába hajlóan. A vége az lett, hogy Gedeonnal bizony összejöttünk, szépen, ahogy az kell, és nagykönyvileg írva vagyon. Nerm mondom, hogy mindent elsöprő szerelem volt, de tény, hogy nagyon jól éreztük egymást hetente-kéthetente néhány napot, amikor előadótanári munkássága megkövetelte, hogy pár napot Kolozsváron töltsön.
Gond nem is volt, egy szál sem egészen a III év elejéig. Akkor ugyanis a szűzlánymódon szeszélyes tanrendünk úgy hozta, hogy Gedeon beza előadótanárunk lett, és ráadásul egy kötelező tárgynál, szóval mismásolás esélye konvergált a 0-hoz. Részemről, ez nem jelentett problémát, magánéletice (értsd: kurzusok, szemináriumok utáni édeskettes) neki sem. Viszont a sokkot (hogy oktatnia és értekelnie kell), mint előadó- és vizsgáztató tanár átkozottul nehezen tudta feldolgozni, ugyanis 1-2 ponttal az egész évfolyamot "alulszámlázta". Így kompenzálta, vagymi, az érzelmi kötődést az évfolyam egyik tagja, jelesen, személyem felé. Hát, nem volt túl népszerű.
Node, a minden-elmúlik-egyszer jegyében a III évnek is vége lett, és eljött a nyári vakáció a maga szabadegyetemeivel. Az egyik szabadegyetem szervezésében én is aktívan részt vettem, azéban, ahova az Orbán Viki látogat el már vagy 10 éve ugyanabban a piros-fehér-vékonyfekete-csíkos pólójában. Igen, konkrétan Tusnádfürdőn kell keresni e jeles eseményt ;).
Nos, a vakáció alatt is jöttek-mentek az e-mailek, találkozások is megestek, annál is inkább, mivel ő meghívott előadó volt több kis-nagysátor programnál. (Mondanom sem kell, én, mint egyik sátor-programszervező buliztam ki azokat a témákat, ahova meg lehetett hívni, mert érintette a szakterületét ;) ) Eljött Gedeon megérkezésének napja a Tusványosi szabadegyetemre, be is futott annak rendje és módja szerint, egy nőnemű egyeddel az oldalán, aki nem a "kedves mama" volt ;). Neeeeem, ő volt a Bori, valami Bibó sarj, ami ugye fontos, ha már az ember nem C++ programozó lesz, hanem társadalomtudós ;) :P.
Hát én mindenesetre nyeltem egyet, a saját ebédjegyeim egy részét átpasszoltam a Borinak (mivel ő nem volt hivatalosan bejelentve, se ebédjegy, se ágy .. bár ez utóbbit gondolom, megoldották ;) ), és folyt minden a kerékvágásban (hűűű, de jót piáltunk akkoriban a Charlieval, nem is tudom, hogy volt képes felmászni a színpadra :D ).
Aztán eljött a IV év, és Gedeon tovább okított minket minden szépre és jóra. Én akkorra már egy cinikus dög voltam, és gátlástalanul kihasználtam a szaktudását, arra is rávettem, hogy ő legyen a diplomavezető tanárom. Persze, alkalmanként közbejött némi magánélet, de soha nem kérdeztem, hogy a Boris közjáték "vajjjonmivolt", ő meg nem érezte szükségét a magyarázatnak. Viszont már nem "számlázta alul" az évfolyamot, és szakmailag korrekt eligazítást (hideg-meleg vegyesen értendő alatta) kaptam tőle, ami szakmailag igencsak rám fért, mert volt pár elvetélt ötletem akkoriban ;).
Utólag megtudtam (haverjaitól), hogy Bori nem volt számára a nagy ő, és még amikor én IV éves voltam szakítottak, de ez már ireleváns attól a pillanattól kezdve, hogy megjelent vele ott, Tusnádfürdőn.
Különösebb tanulság nincs. Nem voltan ájulásig szerelmes Gedeonba, de egy alkalmi szexpartnernél sokkal többet jelentett számomra. Vége lett.
Mindenkit üdvözöl
finisz, alias váj mí