Már a horvátok is előrébb tartanak mint mi: nem elég, hogy van saját tengerpartjuk, ők már a szakításokban megelőztek minket! A szakítósblogot tekinthetjük ugye hungarikumnak, a horvátok ebben a versenyben egy Szakítós Múzeummal (Museum of Broken Relationships) indulnak: 2010. októberében nyitotta meg kapuit a tárlat a horvátországi Zágrábban és egy hét alatt több mint ezren látogatták meg a különös kiállítást. Az anyag korábban egy utazó kiállítás részét képezte, ami előbb Európában ment erre-arra, majd Torontoban, San Franciscoban, Manilában, Fokvárosban is kiállították, sőt Isztambulba az EKF-program keretében érkezett meg idén!

A múzeum törzsanyágában a szakításhoz kapcsolódó tárgyakat gyűjtenek kis leíró történetek kíséretében: van szerelmes levél, meg szerelmes maci meg esküvői ruha és hasonlók, amivel nem igazán lehet mit kezdeni a kapcsolat után.

A múzeum anyaga könyv formában is kapható: két éves kutatómunka eredményeként született a múzeumban kiállított anyag, amelynek kétszáz oldalas, színes fotókkal illusztrált angol nyelvű könyvváltozata megrendelhető itt. (Sőt, egy régebbi hír szerint a Sarajevói Filmfesztiválon egy filmtervet is fejleszteni kezdtek, a múzeumban összegyűlt történetek alapján.)

A szerzőkről/kurátorokról (Olinka Vistica, Drazen Grubisic) egyébként azt kell tudni, hogy a szakítósblog felállásához hasonlóan egy nő - egy férfi párosban nyomják. Ők egyébként valaha egy párt alkottak, és éppen a saját szakításuk során keletkező tárgyakkal nem tudtak mit kezdeni, így született meg a múzeum ötlete. (Mi a saját életünk nyomorával nem tudtunk mit kezdeni, de ez egy másik, sokkal szomorúbb történet.)

A BBC decemberben videós riportban számolt be a múzeumról, ahol megnézhetjük a bútorszétveréshez használatos fejszét, vagy a lábprotézist, ami hosszabb életű volt, mint a kórházban szövődött szerelem.

 

Vélemény? Tetszik? Nem tetszik? Ti mit adnátok egy ilyen múzeumba, ha vl és én mondjuk elhoznánk nektek Pestre a tárlatot? Hm?

Bővebben